Şirketler İçin Kar - Zarar Hesabı Nasıl Yapılır?


Şirketlerin günüzmüz şartlarında yaşadığı en büyük sorunlardan biri olan gelir dağılımları ve kar-zarar analizleri hakkında bir kaç şey yazmak istedik. Detaylar bu yazımızda...

Şirketler İçin Kar - Zarar

Gelir Tablosu Nedir?

Kâr ve Zarar Hesabı olarak da bilinen Gelir Tablosu, bir muhasebe döneminde kazanılan kar, zarar ve gelir, gider raporudur. Gelir tablosu muhasebe tahakkuk esasına göre hazırlanmaktadır. Bu, gelirin (gelir dâhil) makbuzların gerçekleşmesinden ziyade kazanıldığında elde edildiği birçok durumda gelirin aynı muhasebe döneminde kazanılıp alınmasına rağmen tanınması anlamına gelir. Buna karşılık, giderler önceki veya sonraki muhasebe dönemlerinde ödenmiş olsalar bile oluştuğunda gelir tablosunda muhasebeleştirilir.

Gelir tablosu kurumun sahipleriyle yapılan işlemleri rapor etmemektedir. Dolayısıyla, sıradan hissedarlara ödenen temettüler bir şekilde sunulmaz, bir gider olarak kabul edilmez. İşletme ile mal sahipleri arasındaki işlemler öz kaynak değişim tablosunda ayrı olarak muhasebeleştirilir.

Gelir Tablosu Bileşenleri

Gelir tablosu aşağıdaki ana unsurlardan oluşur:

Gelir

Gelir, bir işletmenin ana faaliyetlerinden kazanılan geliri içerir. Bu nedenle, örneğin, bir elektronik cihaz üretici durumunda, gelir elektronik cihaz işinden yapılan satışlardan oluşacaktır. Tersine, aynı üretici banka hesabından faiz kazanırsa, gelir olarak değil, diğer gelir olarak sınıflandırılır.

Satışların maliyeti

Satış maliyeti, bir muhasebe döneminde satılan malların veya hizmetlerin maliyetini temsil eder. Bu nedenle, bir satıcı için, satışların maliyeti, dönemin başlangıcındaki envanterin toplamı ve dönem boyunca alımların eksi kapanış envanterinin toplamı olacaktır.Bununla birlikte, bir üretici durumunda, satışların maliyeti, doğrudan işçilik maliyeti, doğrudan malzeme tüketimi, tesis ve makinelerin amortismanı ve fabrika genel masrafları vb. Gibi bir dönemde malların imalatında ortaya çıkan üretim maliyetlerini de içerecektir.

Diğer gelirler

Diğer gelirler, işletmenin ana işi ile ilgili olmayan faaliyetlerden elde edilen gelirlerden oluşmaktadır. Örneğin, elektronik eşya üreten bir işletmenin diğer gelirleri şunları içerebilir:

  • Sabit varlıkların elden çıkarılmasından elde edilen kazanç
  • Banka mevduatı faiz geliri
  • Yabancı para banka hesabının çevirisinde döviz kazancı

Dağıtım maliyeti

Dağıtım maliyeti, malları işyerinden müşterilere ulaştırırken yapılan masrafları içerir.

Yönetim giderleri

İdari giderler, genellikle, bir kuruluştaki işletme tarafından sunulan mal ve hizmetlerin üretimi ve tedariğinde doğrudan yer almayan yönetim ve destek fonksiyonlarına ilişkin masraflardan oluşur.

İdari giderlere örnekler:

  • Üst yönetimin maaş maliyeti
  • Yasal ve profesyonel masraflar
  • Genel merkez binasının amortismanı
  • İdare ve yönetim amaçlı kullanılan ofislerin kira gideri
  • Finans departmanı, İK departmanı ve yönetim departmanı gibi üretime doğrudan dâhil olmayan fonksiyonların / departmanların maliyeti

Diğer giderler

Bu, esasen, başka yerde uygun şekilde sınıflandırılamayan harcamaların dâhil edildiği bir artık kategoridir.

Toplam kredi maliyeti

Finansman ücretleri genellikle krediler ve borçlar üzerindeki faiz giderlerinden oluşur. İskonto edilmiş hükümlerin bugünkü değer ayarlarının etkisi, finans ücretlerine de dâhil edilir. Örneğin; iskonto edilme maliyeti karşılığı üzerindeki indirimin kaldırılması gibi.

Gelir vergisi

Bir dönemde tanınan gelir vergisi gideri, genellikle aşağıdaki üç unsurdan oluşur:

  • Cari dönem tahmini vergi ücreti
  • Önceki dönem vergi düzeltmeleri
  • Ertelenmiş vergi gideri

Önceki Dönem Karşılaştırma Sıfatları

Önceki dönem finansal bilgileri, dönem boyunca performans karşılaştırmasını kolaylaştırmak için cari dönem finansal sonuçları boyunca sunulur. Bu nedenle, gelir tablosunda sunulan önceki dönem karşılaştırmalı rakamların benzer bir döneme ilişkin olması önemlidir.

Gelir Tablosunun Amacı ve Kullanımı

Gelir Tablosu bir işletmenin muhasebe dönemi boyunca performansını ölçmeye temel oluşturur. Performans, aşağıdaki gibi gelir tablosundan değerlendirilebilir:

  • Satış geliri dönem içindeki ve sanayi büyümesine kıyasla değişim
  • Brüt kar marjındaki değişim, faaliyet kar marjı ve dönemdeki net kar marjı
  • Net kar, faaliyet karı ve dönem brüt karında artış veya azalış
  • İşletmenin karlılığının, benzer sektörlerde faaliyet gösteren diğer kuruluşlarla karşılaştırılması

Gelir tablosu ayrıca aşağıdaki gibi diğer finansal tablolarda yer alan bilgilerle birlikte analiz edildiğinde bir işletmenin önemli finansal değerlendirmesinin temelini oluşturur:

  • Dönem başına ve hisse başına kazanç değişimi
  • Çalışma sermayesinin benzer gelir tablosu unsurlarına göre analizi (örneğin bilançoda rapor edilen alacakların gelir tablosunda rapor edilen kredi satışlarına oranı, yani borçlu devir hızı oranı)
  • Faiz ve temettü teminat oranlarının analizi

Gelir tablosu düzenlerken mali tablolar prensiplerine uygun tek düzen hesabı olarak hazırlanmalı ve işletmelerin finansal analizinde karşılaştırmalarda anlam birliği ve kolaylığı şeklinde düzenlemesi yapılmalıdır.

Paylaş:
Destek Talebi

Değerli müşterilerimiz eğer kullanıcı adınız ve parolanızı biliyorsanız sorununuzun daha hızlı çözüme kavuşması adına lütfen kullanıcı panelinden destek talebinde bulununuz.
Kullanıcı/Müşteri Girişi

X