Motivasyonunuzu Güçlendirin


Motivasyonun hem iş hayatı hemde özel hayatımızdaki önemi yadsınamazdır. Delfpanel olarak bu konuda sizleri bilgilendirmek istedik.

Motivasyon Artışı Sağlamak

İster iş hayatınızda olsun, ister özel hayatınızda motivasyonunuzu nasıl güçlendirirsiniz? Gün içerisinde pek çok iş ve kişi ile uğraşır dururuz. Bazen öyle bir an gelir ki, motivasyonumuz düşer ve iş yapmayı istemeyiz. Motivasyonumuzu güçlendirmek için yapacağımız her eylem, bizi bu motivasyon düşüklüğünden kurtaracak şeylerdir.

Hayatta sadece gül bahçeleri yok, kimi zaman dikenli teller de elimize ayağımıza dolanabilir.

Yoğun çalışma ortamı, hem bünyemizi hem de beynimizi yorar. Zihnimizde düşünceler çoğalır ve kendimizi huzursuz, mutsuz ve yorgun hissederiz. Böyle durumlarda kendimizi motive etmenin yollarını ararız.

Motivasyonsuzluğun en büyük kaynağı strestir. Eskiden insanlar daha huzurlu ve mutlu iken, günümüzde artık daha kaygılı, daha stresli, daha mutsuz ve daha öfkeli.

Stresle Başa Çıkarak Motivasyonunuzu Nasıl Güçlendirirsiniz?

Stres her hastalığın bir numaralı kaynağı. Hayatta yaşadığımız zorluklar, işi için aldığımız her proje ve her karar bizi stres içine sokmaya yetiyor. Bu da motivasyonumuzu azaltıyor hatta yok ediyor. Çok fazla sorumluluk almak, yalnız kalmak, kişisel enerjimizin yetersiz oluşu, kendimize ve dinlenmeye ayıracak vaktimizin olmaması da belli başlı stres kaynakları.

Özellikle yönetim kademelerinde görev alanlar, en çok stresin yükünü hisseden insanlardır. Sürekli olarak iş düşünürler. Yarım kalan işler, personel ile ilgili sorunlar, yerine ulaşmayan mallar, nakliyede yaşanan sorunlar derken, bütün bir gün stresli yaşamamak imkânsızdır.

Stresle başa çıkmak için güçlü bir motivasyon şart. Ve bu motivasyonu güçlendirmek yine sizin elinizde. Tüm sıkıntıları içinizde yok etmek için çaba sarf etseniz de, eninde sonunda başarılı olacaksınız. Peki, bunca karmaşanın içinde motivasyonunuzu nasıl güçlendirirsiniz? Öncelikle biraz gayret ve sabır.

Motivasyonu Güçlendirmek

İnsanlar, gün içerisinde pek çok duyguyu bir arada yaşar. Kimi zaman sevinir, kimi zaman üzülür, kimi zaman insanlardan uzaklaşmak isteriz. Bu durumda motivasyon güçlerimiz devreye girer.

Motivasyon, davranışlarımızı ya da hareketlerimizi başlatan içsel bir güçtür. Kimi zaman şevkimiz kırılsa da kendimizi motive ederek yine gücümüzü toplarız. İnsanoğlu güçlü bir varlıktır. İstediğinde her şeyi yapar. Zümrüdüanka kuşu gibi küllerinden yeniden doğabilir. Aslında insanın en büyük motivasyonu yine kendisidir. Ancak bazı motivasyon teknikleri ona yardımcı olabilir.

Kendinle Anlaşma Yap

Az önce de belirttiğimiz gibi insanın en büyük motivasyonu yine kendisidir ve en büyük anlaşmaları yine kendinizle yaparsınız. Yeni bir projeye başlayacaksınız, ancak kendinizi o iş için nasıl motive edeceğinizi bilmiyorsunuz. Bunun için kendi kendinizle sıkı bir anlaşma yapın.

Bu projeyi tamamladığımda kazanacağım para ile o beğendiğim arabayı alabilirim dediğinizde, hem kendinizle anlaşmış, hem de işinize dört elle sarılmak için motivasyon kazanmış olursunuz.

Hedef Belirle

Büyük hedefler her zaman en güçlü motive kaynağıdır. Kendinize bir hedef belirleyin ve hedefinize ulaşmak için projenizi uygulamaya başlayın.

Bu işi tamamladığımda kendime bir ev satın alacağım. İşte bu büyük bir hedeftir ve o çok istediğiniz evi aldığınızda, kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz.

Önce Başla, Sonra Düzelt

İş hayatında yaptığımız en büyük motivasyon hatalarından biri, bir işe başladığımızda, o işle ilgili planlarla çok fazla oyalanarak vakit kaybetmemizdir. Buna mahal vermemek için, öncelikle işe başlayın.

Diyelim ki büyük bir projeye başlıyorsunuz. Planlı hareket etmek elbet güzeldir, ama bazı işler zamanla daha farklı boyutlara ulaşıp değişiklikler isteyebilir. İşe ilk başladığınızda plan ve projeyle boğuşmak yerine, işe başlayın. Zamanla, iş ilerledikçe gerekli düzeltmeleri zaten yapacağınızdan, ilk aşamada bunlarla boğuşmaya hiç gerek yok.

Tek İşe Odaklanmak

Özellikle iş yerinde yapmanız gereken çok iş var. Bunlardan en acil ve en önemlisini tamamladığınızda, bu hem diğer işlere daha rahat vakit ayırmanızı, hem de kendinizi motive etmenizi sağlayacaktır.

İşleri belli bir sıraya koyun. En aciline odaklanın ve onu tamamlayın. Böylece gün içinde bir sıkıntı yaşamayacaksınız.

Kendini Ödüllendir

Bir insanın en güzel motivasyonu, kendisini ödüllendirmesidir. İşlerinizi yoluna koyduğunuzda ya da aylardır bitirmeye çabaladığınız bir projeyi tamamladığınızda, kendinizi ödüllendirin. Bir tatil size iyi gelecektir. Hem motivasyonunuz hem de enerjiniz güçlenir.

Zor İşlerde Odak Değiştir

Zor bir proje aldınız. Zamanla şekillenecek ancak nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilmiyorsunuz. Bunun için ilk önce yapmanız gereken, o projedeki odak noktanızı değiştirmek. İşin zor yanlarını görmek yerine, o işin kolay ve eğlenceli kısmına odaklanın.

Eğlence işin en motive edici kısmı. Yaratıcılığını kullanarak eğlence kattığın proje, hem seni hem de projeyi kim için yapıyorsanız, o kişiyi mutlu edecektir.

Diyelim ki bir mimarsınız ve bir bina projesi işi aldınız. Kalıplarınız belli. Odalar, salon, ıslak zemin alanları, önemli ihtiyaçlar, balkonlar derken bir sürü detayla uğraşırsınız. Balkonlara biraz eğlence katın. Bina maketini yaparken, dış alanı eğlenceli hale getirin. Ya da farklı bir tasarım üretin. Bu sizi motive edecektir.

Negatif Motivasyon

Negatif kelimesi olumsuzluk aşılasa da, bazı durumlarda iyi bir motivasyon kaynağı olabilir. Projenize ya da işinize başladığınızda, işi zamanında ve gerektiği gibi tamamlayamadığınızda, size ve işinize nasıl olumsuz yansıyacağını düşünün. Bu, sizin işinize motive olmanız için yeterlidir.

Problemlerinizi Kendiniz Çözmeye Çalışın

Problemler hayatın zor tarafları, ancak onları çözmeyi başarabilirsek, kendimizi daha iyi hissedip, hayatımızı yoluna koyabiliriz. Her problemde kaçmak, işlerin aksamasına yol açar ve maddi açıdan da zarar verir. Bu yüzden işimizde ya da özel hayatımızda bir problemle karşılaştığımızda başkalarına danışmadan evvel ilk önce kendiniz çözmeye çalışın. Böylelikle hata yapa yapa, hem hataları bilecek hem de çözüm yollarına kendi çabanızla ulaşmanın mutluluğunu yaşayacaksınız.

Sevdiğin Bir Şeyle İlgilen

Çok fazla yoğun iş temposunda çalışan insanlar, bir süre sonra enerjisini düşürür, motivasyonunu yitirir. Bunun için işlere zaman zaman küçük molalar verin. Hem enerjinizi yenileyecek hem de sevdiğiniz şeyler motivasyonunuzu güçlendirecektir.

Ne zamandır okumak istediğin ancak fırsat bulamadığın bir kitabı oku. Sinemaya gidip dev ekrandan filmin tadını çıkart. Sevdiğin müzikleri dinle. Katılmak istediğin bir etkinlik varsa katıl.

Bu kendinizi motive etmek için yeter de artar bile.

Sona Kalan İşin Son Hamlesini Yarına Bırak

Gün içerisinde pek çok işi tamamladınız ancak birkaç işiniz yarım kaldı. Bunları tamamlamakta ısrar etmeyin ve ertesi güne son hamlelerinizi bırakın. Bunun nedeni, ertesi gün işe geldiğinizde o son hamleyi tamamladığınızda, yarım kalan işleri bitirmenin size sağlayacağı motivasyondur.

Mail göndereceksiniz ya da projenin son satırını yazacaksınız. Eğer gönderileriniz ya da yazınız aşırı acil değilse, maile onay vermeyi ya da son satırı yazmayı ertesi güne bırakın. Bu durum, hem son olarak tam bir şekilde kontrolleri yapmanızı, hem de işi bitirmenin verdiği huzuru size sağlayacaktır.

Sonucu Hayal Edin

Yaptığınız işin sonucunda işi bitirdiğinizi ve başarıyla tamamladığınızı hayal etmek, sizin motivasyonunuzu ve enerjinizi artıracaktır. Enerji, işin bitirilmesindeki önemli bir güçtür ve yüksek enerji ile yapılan işlerin motivasyonu da güçlü olur. İşe başlayın, işin size ve işyerinize kazandıracaklarını hayallerinize ekleyin. Bu size motivasyon sağlar.

Eyleme Geçin

Uzun zamandır ertelediğiniz bir arkadaş ziyareti, bir telefon görüşmesi ya da yapmak istediğiniz başka bir şey. Sevdiğinizle vakit geçirmek gibi. Kendinize bir gün ayırın ve yapmak istediğiniz ancak bir türlü fırsat bulamadığınız, her şey için eyleme geçin ve yapın. Bu size motivasyon sağlayacaktır.

Paylaş:
Destek Talebi

Değerli müşterilerimiz eğer kullanıcı adınız ve parolanızı biliyorsanız sorununuzun daha hızlı çözüme kavuşması adına lütfen kullanıcı panelinden destek talebinde bulununuz.
Kullanıcı/Müşteri Girişi

X