HTTP Nedir?
HTTP ve daha birçok web teriminin açıklamasını sitemizde bulabilirsiniz.
Üstün metin transfer protokolü Türkçe anlamı olan ve İngilizce ‘Hypet Text Transfer Protocol’ olarak geçen, birçok insanın ise kısaltılmış hali ile bildiği http, bilginin internet üzerinden sunucudan kullanıcıya ne şekilde ve nasıl aktarılacağını gösteren bir nevi yoldur. Bu düzen ise belli bir takım kurallar ve yöntemler ışığı altında yapılmaktadır. Her ne kadar artık bir bilgi aranmak istendiği zaman bunun birçok farklı arama motorundan yapıyor olsak da, bulunan linke tıklayıp site açılmaya başlarken tarayıcımız http’yi otomatik bir şekilde her seferinde koyar. Bunun nedeni ise sunucular aracılığı birçok değişik web siteleri içerisinde bir indirme yapmak istendiği zaman bunun adına http yolu ile bir talep ya da istekte bulunmuş olmamızdır. Her hangi bir web sitesine giriş yapılmak istendiği zaman sunucu bunu http çerçevesi bünyesinde bir komut olarak algılar ve bu kurala göre indirme yapar.
Günümüz internet ortamında sunucular arasında bilgi aktarımını ve bu bilginin kontrolünü sağlayan pek çok protokol mevcut bulunmaktadır. Http uzantısı, en kısa ifade biçimiyle bu protokollerin içerisinde yer alan önemli bir ifadedir. Çünkü bu uzantı olmadan herhangi bir internet ortamına girip veri almanız mümkün değildir.
HTTP Ne İşe Yarar?
Http'nin açılımı “Hyper Text Transfer Protocol” dür. Yani Türkçe anlamı ile" Hiper Metin Transferi Protokolü" demektir. İnternet kullanırken dikkat ettiyseniz bir web sitesine bağlanmaya çalışırken eğer http yazmadıysanız, sistem bunu site isminin başına zaten yazacaktır. Çünkü http, içerdiği protokol kurallarına göre sizin erişmek istediğiniz alana, bir komut yöneltir ve siz bu komut sayesinde web sitelerine bağlanırsınız. Bu ifade bir başka deyişle, sizin internet sitelerine bağlanmanızı sağlayan bir anahtardır.
HTTP Bağlantısı Nasıl Olur?
İnternet üzerinde sunucular, yani server ve kullanıcılar arasında akış olan bilgilerin ne şekilde, nasıl aktarılacağına dair kurallar ve düzen vardır. İşte bu düzeni sağlayan ise http bağlantısıdır. Bu işlemi sıralı bir şekilde anlatmak gerekirse; öncelik olarak giriş yapılmak istenen bir web sitesi adına bağlantı kurulur, bu istek web servisine iletilir, cevap gelir ve ilgili sayfa ile bağlantı gerçekleşir. İşte baştan sona geçen tüm bu yolculuğun kurallarını belirleyene ise http, yani (Hyper Text transfer protocol) adı verilir.
Bağlantı sırasında web sitesi adına erişim sağlayan browser ya da web client gibi listeleyiciler aracılığı ile bilginin olduğu web sitesi ile bağlantı kurulur. İşte bu bağlantı esnasında web programı http’ye isteğini anlatır. İsteğe cevap veren http ise kullanıcının bu isteğine göre karşı bir cevap verir ve bu cevap da web istemci bünyesinde kullanıcı ekranı önünde belirir. Eğer gönderilen bu isteğe her hangi bir cevap verilmiyor ise o zaman bir hata mesajı kullanıcıları karşılar. Eğer bağlantı gerçekleşmiş ise o vakit de http ile bağlantı bu son safhada kesilir
Paylaş: