Bant Genişliği Nedir? (Bandwidth)
Web dünyasıyla ilgili merak ettiğiniz terimleri sizler için delfpanel makalelerimizde web sözlük olarak derledik.
Kullanmış olduğumuz tüm teknolojik cihazlarda bir veri akışı vardır. Bu veri akışlarını ve kapasitelerini belirtmek için bazı teknolojik ölçü birimleri kullanılmaktadır.
Hosting hizmeti alırken en önemli konu olan bant genişliği hakkında bilgiler vermeye ve anlamını açıklamaya çalışalım.
Bant genişliğini tanımlamadan önce veri miktarı ve veri aktarım hızı kavramlarının anlamlarını açıklayalım.
Veri Miktarı: Verinin sistemde veya bilgisayarda kapladığı alan olarak tanımlanabilir. Bir verinin byte ya da bit ölçü birimi cinsinden değeri de denilebilir. Veri miktarları KB, MB, TB birimleri ile ölçülüp ifade edilebilir.
Veri Aktarım Hızı: İnternet ortamındaki tüm işlemler en az iki nokta arasında veri aktarımı sonucu gerçekleşir. Bu iki nokta arasında aktarılan verilerin byte ya da bit sayısının saniyedeki miktarı veri aktarım hızını belirlemektedir. Bu birim kilobit, megabit, gigabit gibi ölçüm birimleriyle ifade edilir. Bir saniyede aktarılan veri miktarını ifade ederken mbps (mb/saniye) vb. kısaltmalar kullanılır.
Bu iki önemli kavramı açıkladıktan sonra ana konumuz olan bandwidth yani bant genişliği nedir bu sorunun cevabını vermeye çalışalım. En basit haliyle tanımlayacak olursak kapasite diyebiliriz. Veri iletişiminin sağlandığı ortamın ya da kanalın kapasitesini ifade etmek için bu terim kullanılır. Bant genişliği, veri iletişiminin sağlandığı kaynaklarındaki verilerin miktarının byte/saniye ya da bit/saniye açısından ölçülmesi sonucu bulunur.
Bant genişliği neden önemlidir?
Bant genişliği ne kadar büyükse, belirlenen süre içerisinde aktarılabilen verinin hacmi de o kadar büyük olmaktadır.
Biraz daha yalın bir şekilde bir örnek üzerinden açıklayalım. Bilgisayarınızdan herhangi bir web sitesine girdiğinizde gördüğünüz tüm veriler web sitesinin bulunduğu sunucudan sizin bağlantı kurduğunuz bilgisayara indirilmektedir. Bant genişliği bir saniyede bilgisayarınıza ne kadar veri indirileceğini belirlemektedir. Hosting hizmeti alırken oldukça dikkat edilmesi gereken bir konu olmasının nedeni de budur. Bant genişliğiniz ne kadar yüksek olursa kişiler web sitenizi o kadar hızlı açabilmektedirler. Hosting firmaları tarafından genellikle bir aylık trafik limiti belirlenir. Bu limiti aşmadığınız sürece web siteniz istediğiniz hızda açılabilmektedir. Ancak bant genişliğiniz size artık yeterli gelmiyorsa hosting firmanızın size sunduğu daha yüksek trafik limitleri olan paketlere geçerek işlemelerinize devam edebilirsiniz. Web siteniz için başlangıçta düşük bir bant genişliği olan bir paket alabilirsiniz. Zaman içerisinde web sitenizin aldığı trafiğe göre daha farklı ve size yeterli olacak hosting paketlerine geçebilirsiniz.